7/9/10

2ª TROBADA D’ORGANITZADORS DE FESTIVALS LITERARIS. 18 de setembre a Vic


El setembre de l’any passat, a Vic, inauguràvem la Primera Trobada d’organitzadors de festivals de poesia i espectacles d’arrel literària, una idea que es va fer realitat, amb un gran èxit d’assistència, amb unes ponències de força interès representatives del col·lectiu on es van posar damunt de la taula la pràctica totalitat de les qüestions que ens mouen.

I heu-nos aquí, el Ramat de Pedres disposat a una segona embranzida. Revisarem què és el que vàrem acordar, mirarem al futur sense ira i proposarem una estratègia per a aquesta segona trobada que se celebrarà, com ja és públic i notori el dissabte 18 de setembre coincidint amb el Festival de Música viva de Vic.

QUÈ VÀREM ACORDAR?

Vàrem comparar el sector de la poesia amb altres sectors més reeixits com la dansa i el circ. Es va plantejar la necessitat d’estructurar el sector. La necessitat de coordinar-nos, en la perspectiva de crear alguna associació sectorial amb l’ajut de la mateixa Institució de les Lletres Catalanes. Formulàvem també algunes peticions a les administracions:
• Elaborar un catàleg d’espectacles literaris, des dels més elaborats i teatralitzats fins a l’acte on només hi és present la paraula nua.
• Elaborar un directori de festivals literaris on hi tingui cabuda la majoria d’actes d’aquest caire que tenen lloc arreu dels nostres països.
• Establir una xarxa de programadors/es o organitzadors/es de festivals literaris.
• Realitzar una propera trobada, amb un programa a concretar.
• Augmentar la presència de la poesia i els festivals literaris als mitjans de comunicació.
• Impulsar una publicació de referència.

QUÈ S’HA MOGUT EN EL TEMPS TRANSCORREGUT?

En un any han passat coses, però no pas les que ens esperàvem. Els referèndums per la independència ens han fet més conscients de l’espoli fiscal de Catalunya, accentuat des de l’adveniment de la democràcia. Quant a nombre de públic interessat per la poesia, quant a l’ús social del català, quant a l’etiquetatge de productes en català, no anem endavant. Potser retrocedim i tot.

Quant a la coordinació entre nosaltres tampoc ha prosperat de manera sensible. Ens seguim movent en cercles tancats d’amistat. Quant al catàleg d’espectacles literaris Litterarum ha fet un esforç rellevant però en un àmbit comarcal i reduït.

Les administracions locals, com a molt, aspiren a convertir-se en programadors, no afavoreixen les iniciatives de la societat civil ni veuen amb bons ulls qualsevol coordinació que els pugui fer ombra. El seu és posar tota mena de traves administratives en lloc d’ajudar.

En la creació de la xarxa de programadors tampoc hem notat grans avenços. La ILC, com qualsevol altra administració és lenta i el Ramat ens hem sentit massa condicionats. Confessem que hem badat, ens ha faltat empenta i, potser, una mica d’encoratjament per part dels companys.

QUÈ PODEM ESPERAR DEL FUTUR IMMEDIAT?

Previsiblement la crisi seguirà encara un parell d’anys, si no més. La Generalitat, d’aquí a tres mesos serà ocupada ves a saber per qui... amb la lògica incertesa sobre la continuïtat, a un any vista, del projectes de la ILC. A Madrid tot anuncia que d’aquí a poc governarà el PP. Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuufff!

UNA ESTRATÈGIA PER A AQUESTA SEGONA TROBADA.

Parlarem del públic i dels formats. Proposarem una coordinació possible per fer rodar els espectacles per tot el territori. Proposarem una coordinació seriosa per a la creació d’una base de dades completa sobre les propostes i espectacles existents. Proposarem la impulsió d’una coordinadora d’organitzadors a partir de la base de dades de l’any passat i al voltant d’un parell o tres d’esdeveniments. Proposarem una tasca evangelitzadora al voltant de la poesia per les dures estepes centrals i septentrionals del nostre territori. Demanarem una actitud de suport clara i decidida per par part de la Institució i mirarem de garantir-ne la continuïtat anual. Reivindicarem una actitud clara i decidida per part de totes les institucions que programen als nostres territoris.

QUI I COM VENIR A LA 2ª TROBADA D’ORGANITZADORS DE FESTIVALS LITERARIS

La 2ª Trobada d’organitzadors de festivals literaris està prevista per a tots els que ens dediquem a l’organització d’actes i festivals de poesia. També podran assistir-hi, fins a exhauriment de l’aforament, altres persones que s’hi sentin interessades. Per inscriure-us envieu-nos un correu electrònic amb el nom, el cicle o festival que organitzeu, la població i el telèfon al Ramat de pedres o bé a dllorens@gencat.cat Els drets d’inscripció són gratuïts, el dinar costa 10 €.