21/10/07

Proper acte Còdols. Fitxes Policials

VÍCTOR SUNYOL

Actualment és membre del Consell de Redacció de la revista de poesia Reduccions. Codirigeix les col·leccions de poesia “Jardins de Samarcanda” i “Calaix de versos”. Escriu regularment articles de crítica literària per a diverses publicacions. Col·labora assíduament amb artistes visuals. Entre les seves publicacions de poesia es poden destacar: Moment(poesia 1982-1985), Quadern de Port –Viola d’argent als Jocs Florals de Barcelona 1998, Quadern de bosc –Premi Senyoriu d’Ausiàs March, 1988, I si no neva? (2002) text per a la cantata Aèria, de Xavier Maristany, Stabat – Premi Parc Taulí- 2003, com si girona (2005) i Des d’ara – Premi Rosa Leveroni 2004.
També va escriure un llibre d’haikús en quatre hores –d’aquests de pa sucat amb oli, que quedin mitjanament bé i aparents, i que puguin agradar a un cert públic- a la velocitat aproximada d’un haikú cada minut i mig, un acte de paròdia, escarni, denúncia i interpel·lació a tanta faramalla anomenada poesia que trobem en forma de llibre.
Aquest fet fou recordat a Cerdanyola l’any passat, en la presentació del llibre d’haikús d’Enric Piera, però l’esperit del poeta també fou present i esmentat a les 24 hores de lectura d’ara dos anys quan vam inspirar-nos en el seu experiment INFOFOIX de l’any 93 si bé de manera manual. Segons recordareu vam confeccionar centons a partir dels versos retallats dels sonets de Sol, i de dol i d’alguns poemes de Joan Brossa.

JORDI VALLS

Jordi Valls va néixer a Barcelona el 1970. Actualment treballa en una cèntrica llibreria de la ciutat. Ha exercit de president de l´Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana 1995 i actualment és membre de l´AELC i el PEN Club Català. Com a poeta ha guanyat diversos premis de poesia: Premi Martí Dot 1994, Premi Vila de Martorell 1998, Senyoriu d´Ausias March 1999, Premi Gorgos 2003, Grandalla 2004, Premi Jocs Florals de Barcelona i 1er Poeta de la Ciutat. Exerceix amb els següents títols publicats: D´on neixen les penombres?, Natura morta, Oratori, La mel d´Aristeu i La mà de batre, Violència Gratuïta. També ha estat antologat als llibres: Poesia Noranta , Milenio: ultimísima poesía española i 21 poetes del XXI. Ha confeccionat recentment l’antologia poètica: Joves poetes catalans. Guardonat amb els Jocs Florals de Barcelona publica: Violència Gratuïta, i és l’actual “Poeta de Barcelona”. En opinió d´Ernest Farrés antòleg del llibre 21 poetes del XXI “Amb Jordi Valls la poesia no és solament subversió en la mesura que dona la facultat d’ultrapassar el marc de la realitat establerta, sinó que és sobretot l’essència del fet literari”.
Màrius Sampere al pròleg d’Oratori, afirma: “D’un llibre tan clar i tan opac, tan fluid i tan espès; d’un poeta que ens ofereix la visió intimista del seu univers, compost d’una gàbia: les estructures limitadores i l’ocell cantor, presoner; el mateix autor rere els filferros que el protegeixen, juntament amb la menjadora curulla de llavors grises i la bevedora plena d’aigua neta i fresca.”

ÀNGELS GREGORI

Àngels Gregori neix a Oliva (la Safor) l’any 1985. Amb només divuit anys, guanya el premi Amadeu Oller del 2003 amb el poemari Bambolines (editorial Galerada). Fins al moment, és la poetessa més jove que ha guanyat aquest premi instituït l’any 1965, dirigit a poetes inèdits menors de trenta anys. Segons explica ella mateixa, el llibre “el vaig escriure durant tot un any, a la darrera fila de classe d’història de l’art, a l’institut, amb els walkman posats”. Actualment estudia filologia catalana.
Ha dit la seva poesia als principals escenaris poètics. Enguany ha participat al Festival internacional de poesia de Barcelona, al Festival de poesia de la Mediterrània de Mallorca i, tres dies després de la seva intervenció a Còdols, serà al Festival de poesia de Sant Cugat.
Agitadora cultural, és la directora artística de Poefesta, festival de poesia de la seva ciutat on, al llarg dels tres anys que s’ha realitzat, hi han passat les principals veus del panorama poètic català. Tot i que sap que la poesia no aturarà cap guerra, forma part de la ONG Poetes Sense Fronteres.

NURIA MARTÍNEZ-VERNIS

Neix a Barcelona el 1976. Ha publicat L’acròbata tampoc no en sortirà il·lès, Premi Amadeu Oller 2000 i premi Memorial Anna Dodas 2001 i Quantes mentides fan una sola veritat Premi Josep M. López Picó 2003.
Xulio Ricardo Trigo al seu blog El violinista celest, n’ha dit: Davant la tòpica frase que declara plena de frescor qualsevol poesia jove, podem dir que la frescor de Núria Martínez gela l’ànima, però d’immediat comença a escalfar les nostres entranyes. Alta poesia, doncs, si el lector no es conforma amb la superfície.
Màrius Sampere, tan estimat pels espectadors de Còdols, n’ha dit: “… una poesia que, enginyosament pregona, es nega –com aquell qui res- a ser inclusa dins els paràmetres convencionals. I, doncs, repta i rebutja, desafiant previsibles nuvolades, el parallamps de les regles establertes, la lògica pura, cartesiana, i, en fi, la tradició, sempre tebiona, el vistiplau dels llums acadèmics: tot allò que vigila i empara les criatures, grassones i boniques, que grimpen pel jardí públic.
Ramat de Pedres no us vol enganyar, Núria Martínez-Vernis és l’autentica Berenice de la poesia catalana, els seus versos puden a mort i a coses molt pitjors. La seva poesia no deixa indiferent, només admet una adoració sense límits o un rebuig i un odi viscerals. No us hi acosteu.
Eviteu-la tant com pugueu!